Hyödyllistä tietoa Yrittäjän ei tarvitse osata kaikkea; se, että tietää keneltä kysyä, riittää. Me osaamme markkinoinnin ja siihen liittyviä kysymyksiä meiltä usein kysytään. Kokosimme tähän asioita ja ongelmia, joita me olemme selvitelleet. Aina saa silti soittaa!
  • Mitä eroa: RGB ja CMYK?
    RGB ja CMYK ovat väriavaruuksia. RGB (punainen, vihreä, sininen) yhdistetään yleisimmin näyttöihin, kuten tietokoneen näyttöön, televisioon, digikameraan tai skanneriin. Kaikki nämä näytöt tuottavat kuvia käyttäen erilaisia punaisen, vihreän ja sinisen väriyhdistelmiä. Mikä tahansa kuva, joka on optimoitu tietokoneen ruutua varten käyttää RGB-väriavaruutta. Esimerkiksi kaikki nettisivuston materiaalit tulisi olla RGB-muodossa. CMYK (syaani, magenta, keltainen, musta) on väri, jonka löydät useimmiten painetuista materiaaleista, kuten lehdistä ja esitteistä. Suurimmaksi osaksi CMYK toistaa laadukkaita kuvia, mutta on olemassa joitakin värejä, jotka eivät tulostu erityisen hyvin tässä väriavaruudessa. Tästä syystä jotkut värit, jotka näyttävät kirkkailta tietokoneen näytöllä (RGB), ovat hailakoita ja jopa likaisia painettuina (CMYK). Siksi näytöllä näkyvä väri ei välttämättä vastaa sitä, mitä todellisuudessa tulostetaan. Lyhyesti sanottuna: Nettiin RGB, printtiin CMYK.
  • Kuvien tiedostomuodot?
    Yleisimpiä tiedostomuotoja ovat JPG ja TIFF. JPG on kuvan pakkausmuoto, joka on ideaalinen nettisivuille, sillä tiedostokoko on yleensä pieni, mutta kuva on silti laadukas. Monet laitteet tallentavat kuvat tässä formaatissa. Tunnistat ne päätteestä .jpg. TIFF on yleisin tiedosto kuvankäsittelyssä ja taittotöissä, sillä se sisältää paljon pakkaamatonta dataa kuvasta. Siitä syystä kuvat ovat yleensä myös runsaasti JPG-kuvia suurempia tiedostokooltaan. TIFF-kuvat tunnistaa päätteestä .tif. Muita useasti käytettyjä tiedostomuotoja ovat GIF sekä PNG. GIF-kuvissa on erittäin rajoitettu värivalikoima eikä se tästä syystä sovi lainkaan tulostettavaksi. Tätä tiedostomuotoa käytetäänkin eniten pienissä animaatioissa. Kuvat tunnistaa tiedostopäätteestä .gif. PNG ei ole yhtä hyvä kuin JPG, koska tiedostosta tulee kooltaan suurempi. Se on kuitenkin parempi tekstiä ja viivoja sisältävissä kuvissa tai kuvissa, joissa tarvitaan läpinäkyvä tausta. PNG-kuvan tunnistaa päätteestä .png.
  • Mitä tulisi tietää resoluutiosta?
    Digitaalinen kuva muodostuu pikseleistä eli kuvapisteistä. Pikselit ovat samankokoisia keskenään ja neliömäisiä. Kuvan resoluutio tarkoittaa pikseleiden määrää tietyllä alueella eli sitä tarkempi kuva mitä suurempi resoluutio. Resoluution yksikkönä käytetään usemmiten dpi:tä (dots per inch) tai ppi:tä (pixels per inch). Painotuotteissa resoluution tulisi olla 300 dpi, mutta nettiin viedyssä kuvassa tai näyttöesityksessä resoluutioksi riittää 72 dpi. Kuvaa voidaan suurentaa laadun kärsimättä sitä paremmin, mitä suurempi resoluutio kuvalla on. Myös tulostuskoko muuttuu, kun muuttaa pikselikokoa ja päinvastoin.